Hela denna sida Är en annons frÅn Arken Zoo
MITT FÖRSTA AKVARIUM

Akvariet är en del av den magnifika och färggranna undervattensvärlden som vi människor normalt inte kommer i kontakt med. Denna exotiska del av naturen är mycket spännande och dekorativ och kan trollbinda en åskådare i timmar.

Starta igång ditt akvarium
Vi vill ge dig en god start genom att informera om hur du bör starta igång ditt akvarium och de fiskarter som säljs, samt ge goda råd och avråda från olämpliga köp. Det absolut bästa och enklaste tipset vi kan ge är att titta på ditt akvarium och dina fiskar! Det är mycket avstressande och alla förändringar på gott och ont hinner du notera i god tid. Det finns många bra böcker om akvarieskötsel, växter och fiskar.

Barns naturliga djurkontakt utvecklar deras förmåga att sätta sig in i andras känslor, önskningar och behov. De växer i lagom takt med uppgiften att kunna ta hand om sina vänner, men glöm inte att det alltid är en vuxen som har slutligt ansvar för skötsel, utfodring och att djuret får bästa möjliga levnadsvillkor. Djurskyddslagen kräver daglig tillsyn av fiskarna så att be ”blomvakten” titta till dem, blir väldigt enkelt om de inte behöver städa eller mata. Det finns semesterfoder som håller sig fräscht flera dagar i akvariet eller foderautomater som ger fiskarna lagom med foder varje dag. Städa som vanligt innan ni åker och när ni är hemma igen. Har ni varit borta en längre tid gör hellre flera mindre vattenbyten ett par dagar efter varandra när ni är hemma igen, än ett stort för att återfå rätt vattenmiljö.

1. Lämplig placering
Utan direkt solljus
Tåligt golv
Nära vägguttag, kran och avlopp
Plant underlag
På akvarieunderlägg för minimering av elförbrukning och ojämnheter

2. Använd Seaview till foliebakgrunden så behövs inte tejp eller lim, eller montera en innerbakgrund med silikon. Använd en timer så lysrören med reflektorer är tända 10-12h/dygn.

3. Tvätta av och skölj ur akvariet med rent vatten. Tvätta gruset och lägg i ett 5-7cm tjockt lager. Tvätta av rötter, stenar och annan inredning och placera dem. Plantera växterna enl. instruktion på ditt ”Alg och växtinfoblad”. Fyll akvariet med vatten.

4. Sätt fast filtret med utblåset vinklat så att vattenytan rör sig ordentligt.

5. Ställ in doppvärmaren på c:a 25°C. Glöm inte att kontrollera temperaturen med en termometer efter något dygn.

6. Mät pH i vattnet med ett pH-test (runt 7,2 för de flesta sällskapsfiskar) Justera vid behov med pH-buffer eller pH sänkare/höjare.

7. Tillsätt vattenberedningsmedel för att bl.a. skona fiskens slemhinnor enl. enligt dosering på förpackningen. Ett par timmar senare tillsätts bakteriekultur för att bygga upp mängden goda nedbrytningsbakterier enl. dosering på förpackningen.

8. Tillsätt Akvariesalt t.ex. Ektozon enl. dosering på förpackningen. Bl.a. ökar det syreupptaget hos fisken och förebygger svamp och parasitangrepp. Vattnet har ofta så låg naturlig salthalt att det behövs vid uppstart och vid vattenbyten.

9. Tillsätt växtgödning enl. dosering på förpackningen.

Introducera fiskarna
Efter något dygn när vattnet har klarnat upp sig, är de dags att börja introducera de första fiskarna. Börja med ett fåtal fiskar av tåliga arter, vänta 1-2 veckor tills nästa inköp. Räkna med att det 1-3 månader att fylla ett akvarium beroende på storlek. Att fylla hela akvariet direkt ökar dramatiskt risken för sjukdomar och nitritproblem som kan döda fiskarna. När du kommer hem med fiskarna följer du anvisningarna på påsen, tillsätter vattenberedningsmedel för att minska stress. Ha gärna belysningen släckt under tiden för att lugna dem. Tänk på att olika arter behöver olika sorters foder, prata med oss i butiken om detta. Mata ytterst sparsamt i början.

Städning
När det är dags att städa akvariet drar du ut sladdarna till pump och doppvärmare. Ta sedan upp pumpen och rengör den. För att inte döda den bakteriekultur som lever i filtersvampen bör du krama ur filtret i en hink med akvarievatten. Ytterfilter sköts lite annorlunda – rådfråga oss om du har ett sådant. Rengör rutorna med en algmagnet, algsvamp eller en algskrapa. Ansa växterna och ta bort döda blad. Med slamhäverten ”dammsuger” du bottnen och tar bort avfall i gruset och tömmer akvariet på 1/3 vatten. Fyll upp med nytt vatten och följ uppstartsinfon punkt 6-9, dosera för den mängden vatten som byts ut. Testa regelbundet vattnet med vattentester för att se så att inga föroreningar som kan skada fiskarna finns i vattnet.

Vattenväxter och alger
Ett välplanterat akvarium är en prydnad för ditt hem. Växterna kan erbjuda skydd och när de växer förbrukar de slaggprodukter från fiskarna och producerar syre. Ett akvarium med välskötta växter som frodas och regelbundna vattenbyten är det bästa sättet att undvika algproblem. Växterna är, precis som fiskarna, olika lätta att sköta och vi hjälper dig gärna med lämpliga arter. Det är tre huvudsaker som avgör tillväxten för växterna, alla delar måste vara tillgodosedda för att växterna ska trivas.

1. Koldioxid CO2
Med en Co2-anläggning som löser ut Co2 i vattnet eller med en effektiv kolgödning får växterna rätt mängd Co2.

2. Näringsämnen
Du har kanske hört att växterna klarar sig på resterna ifrån fiskarna? Tyvärr ger avfallet inte rätt kombination av de näringsämnen, spårämnen och mineraler växten behöver. Då avstannar tillväxten och det gynnar algtillväxt. Växterna behöver en kvalitativ växtgödning!

3. Ljus
Växterna älskar ljus, ofta ju starkare ju bättre. Ta reda på växternas ljusbehov innan inköpet, så att du kan bedöma om de kommer att trivas i ditt akvarium. Ofta är akvarierna utrustade med för lite belysning, använd reflektorer som koncentrerar ljuset ner i akvariet. De kan öka effekten från ett lysrör med 100-300% (!) Växterna trivs med att ha akvariet tänt 10-12 timmar/dygn. Styr det med en timer.

Ljusintensiteten avgör hur snabbt växterna tar upp gödningen och växer samt därigenom behovet av gödning.

Plantera akvarieväxter
De flesta växter trivs med en finkorning sand som är lätt att rota sig i, men inte så extremt finkornig att vattnet inte kan cirkulera genom sanden. Temperaturen, som mäts med en termometer och justeras med en doppvärmare eller värmekabel nere i sanden, bör för de flesta växtarter ligga under 27-28°C. Ta bort ev. blyband, mineralull, kruka samt vissna blad och dåliga rötter. Trimma ner rötterna till 3-5cm och sprid ut dem grunt i bottenmaterialet. Plantera ungefär halva bottenytan med växter, högre i bakkant och lägre framtill. Plantera inte växterna för tätt i bunt tillsammans utan en bit ifrån varandra så det ger utrymme att växa på. Att använda en planteringstång kan underlätta om det t.ex. är ett högt akvarium eller täta växtsnår som ska arrangeras.

Vid uppstarten rekommenderas flera snabbväxande växter t.ex. släktena Egeria, Hygrophila, Ceratophyllum. Anubias och Javaormbunkar ska ha rotstocken ovan gruset, eller fästas på inredningen. Rena sumpväxter, t.ex. ciklidgräs, lever en begränsad tid i akvariet. De kan passa i vissa fall där fiskarna exempelvis äter upp andra växter. Var observant på när de behöver bytas ut.

Vad är alger?
Algerna har funnits på jorden i många miljoner år före växterna. De är väl anpassade för ogästvänliga levnadsförhållanden och är mindre känsliga för brist på näringsämnen, därför klarar de lättare att anpassa sig och fortsätter växa när växterna stannar av.

Ett akvarium med få växter leder oftast till mer algtillväxt om det inte kompenseras med täta och rejäla vattenbyten. Det kan kännas som om algerna kom över natten från ingenstans men det är levnadsförhållandena för algerna som avgör tillväxten. Du kan aldrig helt undvika algerna men vi kan begränsa förutsättningarna för deras tillväxt. Generellt härstammar de flesta algproblem i övermatning av fiskarna. Fisken äter allt den kan då foder erbjuds, för imorgon kanske den blir utan. Eftersom fiskarna lever på ett begränsat utrymme ger deras avföring och matrester gödning för algerna i en mycket högre koncentration än i naturen. Att köpa akvarieväxter är inte en orsak till algproblem. Läs mer på www.arkenzoo.se om olika algtyper och dess specifika bekämpning.

Det finns också en utbredd skröna att alger ska bekämpas med dämpad belysning eller ingen belysning alls. Anta att endast starkt ljus var avgörande, hur skulle det då se ut i tropikerna? De metoderna kommer göra att dina växter inte trivs, vilket i sin tur - på sikt - kan ge mer algproblem. Däremot kommer starkt solljus på akvariet orsaka en ökad algtillväxt. Ett annat ”klassiskt” problem är en successiv försämring av miljön i akvariet. ”Jag har skött akvariet lika i ett år nu och plötsligt blir det alger.” Oftast är problemet som följer. Säg att du sköter akvariet riktigt bra, du byter vatten, slamsuger ordentligt och bara lite restavfall lagras varje vecka. Till en början går det till synes utmärkt, men efter ett tag lagras en stor gödningsreserv algerna kan leva av. När det kombineras med gamla och ljussvaga lysrör som gör att växterna stannar av i tillväxten kommer algproblemen att ta fart. Att ordentligt städa igenom akvariet, köpa fler snabbväxande växter, göda dem och byta lysrör brukar göra mirakel på dessa algproblem. Många tänker inte heller på att fiskarna från uppstarten blivit mycket större, äter mer och då smutsar ner mer vilket kan kräva andra skötselintervaller än när akvarier var nystartat. Akuta algproblem kan lösas med algpreparat. Men algerna kommer tillbaka om du inte tar bort den ursprungliga anledningen till varför de har börjat trivas så pass bra i ditt akvarium.